Home » סקירת מוצרים לטיפול בקרוהן וקוליטיס

סקירת מוצרים לטיפול בקרוהן וקוליטיס

    תרופות לטיפול בקרוהן וקוליטיס

מחלת הקרוהן ומחלת הקוליטיס  הן מחלות דלקתיות אשר תוקפות את המעי. השכיחות של שתיהן נעה בין כ-2 עד ל-14 חולים ל-100,000 איש, והופעתן מתרחשת לרוב בקבוצות הגיל 15-30 ו-60-80. מה שחשוב יותר הוא התסמינים והסיבוכים, ובכלל זה פרופורציות, אבצסים תוך בטניים ואגניים, חסימות מעיים או אפילו פיתוח סרטן.

ההתייחסות אל שתי המחלות מבחינה רפואית דומה, במידה רבה, וכך גם הטיפולים התרופתיים שמסייעים להתמודד עימן. אנחנו נתייחס כאן לתרופות העיקריות המשמעות למטרה זו, ונעניק דגשים חשובים על כל אחת מהן – המידע בשיתוף אתר קרוהן וקוליטיס בישראל ibd.org.il.

תרופות מבוססות ASA 5

הקבוצה הראשונה של תרופות לטיפול במחלת הקרוהן והקוליטיס מבוססת על התרכובת ASA 5. התכלית של תרופות אלה היא ליצור נסיגה או הפוגה במחלה, כאשר רמת היעילות גבוהה באופן יחסי. את התרופות, ביניהן רפאסול, אסאקול ופנטסה, נוטלים במספר צורות, לרבות כדורים, נוזלים או גרנולות.

תופעות הלוואי האפשריות של התרופות האלה כוללות בתוכן חום, פרידה, כאבי ראש, הקאות ובחילות. מכיוון שהתרופות מביאות לירידה ביכולת הספיגה של החומצה הפולית, יש לקחת אותה במקביל לטיפול.

תרופות אנטיביוטיות

התרופות האנטיביוטיות משמשות לרוב לטיפול במצבי דלקת, או כאשר יש במחלה רכיב זיהומי מסוים, כאשר לא פעם נעשה שילוב של התרופות האלה עם תרופות משלימות אחרות. התרופות האלה יינתנו לרוב כקו ראשון להתמודדות עם המחלה, כשאחת התרופות המרכזיות היא מטרונידזול.

תרופה אנטיביוטית חשובה נוספת היא טקרולימוס, אשר משתייכת לקבוצת המקרולידים. היעילות של התרופה הזו גבוהה במיוחד בקרב ילדים, מבוגרים או כאלה אשר מטופלים במקביל באמצעות סטירואידים, כפי שנראה מיד.

סטרואידים

במקרים בהם מורכבות המחלה היא בינונית עד קשה, אחת מדרכי הטיפול המקובלות להתמודדות עם מחלות המעי הדלקתיות היא נטילת סטירואידים, בעלי רמת יעילות גבוהה יחסית. בעבר היו סטרואידים אלה כרוכים בלא מעט תופעות לוואי: אלה אמנם הצטמצמו, אך כוללים עדיין סבירות להשמנה, פגיעה בעצם או סוכרת.

חשוב להדגיש שתרופות אלה משמשות לטווחים קצרים יחסית, כך שלאחר שהמחלות נסוגות מהגוף, במידה זו או אחרת, יש להפסיק את הטיפול בהן.

גם כאן, ראוי להתייחס לשילוב שבין התרופות. אזתיופרין (אימוראן) היא תרופה הנחשבת ליעילה מאד בהגדלת ההפוגה במחלה, ונהוג לקחת אותה יחד עם סטירואידים. למעשה, ניתן להמשיך להשתמש בתרופה זו גם לאחר שכבר נדרש להפסיק את הטיפול בסטירואידים. עם זאת, תופעות הלוואי שלה, ובכלל זה פגיעה בייצור כדוריות הדם הלבנות או פגיעה בכבד אפשריות גם אפשריות.

תרופות חשובות נוספות

במחלות הקרוהן והקוליטיס ניתן לטפל גם באמצעות תרופות אחרות, שאינן משתייכות על הקבוצות שהובאו כאן. תרופות מבוססות אנלוגים לפורין, ובכלל זה אימוראן או MP-6,  משולבות לרוב עם סטירואידים.

אלו הן תרופות אשר היעילות שלהן סבירה, אך על מנת שהן ישפיעו, נדרשת תקופה ארוכה שעשויה להגיע עד לחצי שנה. גם כאן, יש תופעות לוואי אפשריות, ובכלל זה פנקראטיסיס (דלקת ברקמת הלבלב), בחלות, חום או ירידה בספירת הדם.

תרופה נוספת שנכנסת לתמונה היא ציקלורסופרין, אשר התפקיד העיקרי שלה הוא לדכא את המערכת החיסונית.

תרופה זו תינתן במצבים מורכבים יחסית של המחלה, וכאשר הטיפול הסטירואידי התגלה כלא יעיל. חשוב לתת את הדעת על כך שהתרופה גורמת לתופעות לוואי לא נעימות כלל (יתר לחץ דם, פירכוסים, רעד ועוד), ושנדרש לבצע ניטור של תפקוד הכליות במהלך הנטילה שלה.

כמו כן, לסובלים מקרוהן או קוליטיס יש היתר לקנאביס רפואי אך עם זאת, יש לעבור שרשרת ארוכה של אישורים רפואיים על מנת לקבל זכות זו.

עוד בתרופות רפואיות:

בריחת שתן

תרופות לכאבים

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מוצרים לגיל השלישי

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-9033651

    או מלאו את הפרטים:





    הרשמה מאובטחת פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר