תרופות לטיפול בדלקת וכאבי גרון
כאבים בגרון מביאים אותנו למצב שהוא הכול חוץ מנעים. ברוב המקרים, הכאבים הם תוצאה של דלקת גרון, אשר כשלעצמן עלולות להיות בעלות מספר גורמים אפשריים. ברוב המקרים המדובר הוא על זיהום נגיפי או חיידקי, ובמצבים אחרים על זיהום אוויר, שאיפת עשן או בליעת כימיקלים.
בכל פעם שאנחנו נתקפים בדלקת או בכאב בגרון – וזה קורה לא מעט, למרבה הצער – נדרש מאיתנו למצוא פיתרון יעיל, שיקל על הכאב ויתמודד בהצלחה עם החיידקים המביאים לו.
החדשות הטובות הן שיש בנמצא כיום לא מעט תרופות, המבצעות תפקידים שונים בתכלית, וחלקן יעילות במיוחד. אנחנו נתייחס כאן למרכזיות שבהן.
נוגדי כאבים
הסוג הראשון של תרופות להתמודדות עם דלקות וכאבים בגרון הוא נוגדי הכאבים למיניהם, אשר תכליתם, כמובן, להפחית את הכאב באזור זה, שעלול להיות עז במיוחד.
בין כדורי הבליעה, ניתן למנות את הפצטמול, הידוע יותר בשמות מסחריים דוגמת אקמול, דקסול, אברול, נובימול ועוד, ואשר מגיע גם בצורה של סירופ או נרות (בעיקר לילדים).
הדעה הרווחת כיום היא שמשככי כאבים אלה, שפועלים אף להפחתת חום, פועלים על חלבונים בתאי העצב. אין להפריז בנטילת תרופות אלה, כשמינון מקסימלי מומלץ הוא 4 גרם ליום לאוכלוסיה המבוגרת, ו-90 גרם ליום לכל אחד מקילוגרמי משקל הגוף של הילדים.
תרופה נוספת להתמודדות עם דלקות וכאבים היא איבופרופן, אשר בין שמותיה המסחריים ניתן למנות אדוויל, נורופן ואקדס.
התרופה מדכאת את פעולות משפחת אנזים הקוקס, על סוגיו, אך עלולות לכלול תופעות לוואי. לא מומלץ לצרוך את התרופות בהריון, וגם לא בחצי השנה הראשונה שלאחר הלידה, במהלך תקופת ההנקה.
כדורי מציצה
הקלה על כאבים בגרון אפשרית גם באמצעות כדורי המציצה למיניהם, המגיעים ברובם ללא מרשם רופא. כדורים אלה מכילים בתוכם חומר מאלחש, המקל באופן מיידי, ולפרק זמן מוגדר, על כאבי הגרון בצורה משמעותית.
אחד המותגים הנפוצים, תחת הקבוצה הזה, הוא סטרפסילס, לכסניות מציצה המיוצרות כבר מזה סוף שנות ה-50. תרופה זו מכילה רכיבים פעילים בעלי פעולת חיטוי, כאשר מומלץ למצוץ סוכריה אחת לשעתיים או לשלוש.
טבלאות המציצה קלגרון נועדו אף הן להקל בצורה מהירה על כאבים וזיהומים בגרון, גם אלה המשמעותיים ביותר. הטבליות מגיעות בטעמים שונים, אך אינן כוללות סוכר. בהיעדר הוראות רופא מדויקות (את הטבליות אפשר ליטול ללא מרשם רופא), מומלץ ליטול אותן אחת לשלוש שעות.
מוצרים חשובים אחרים הם אלה של החברה השוויצרית ריקולה, כאשר עיקר המוצרים, מהבחינה הזו, מבוססים על תערובות של עשבי מרפא.
תרופות אנטיביוטיות
בדלקות ובכאבים בגרון ניתן לטפל גם באמצעות תרופות אנטיביוטיות, אלא שכאן חשוב להדגיש דבר חשוב אחד: הטיפול אינו יעיל במקרים של דלקת גרון נגיפית, אלא רק בדלקת לוע חיידקית או בזיהום אשר בטוחים שהוא חיידקי.
התרופה האנטיביוטית פניצלין נחשבת לידועה בכל קנה מידה, והיא מחסלת את החיידקים המביאים לכאבים. כשזה נוגע לכאבי גרון, ייכנס לתמונה פניצלין V, הידוע בישראל בשמו המסחרי רפפן, אשר יינתן לרוב כתרופת הבחירה, כלומר, כדרך התמודדות ראשונית עם החיידקים.
אריתרומיצין, הידוע בישראל בשמות ברוקסיתרומיצין או אזיתרומיצין, יכול לסייע לאנשים אשר מסיבה זו או אחרת הם רגישים לפניצלין.
אריתרומיצין פועל באמצעות היקשרות לתת היחידה S50 של הריבוזום החיידקי, מה שמביא לשיבוש הפעולה שלו באופן מהותי. תרופות אלה כוללות תופעות לוואי מעטות בלבד, ונדרש ליטול אותן לפרק זמן של כשבוע וחצי. לאחר מכן, באם הכאבים לא חולפים, יש לעבור אבחון מקיף אצל רופא מומחה.